1. Du väljer kläder (och miljöer) som tar bort fokus från barnet

Barnkläder kan vara fantastiskt roligt. Kännas viktigt och personligt. Och visst kan det vara härligt med mönster och ränder. Men min filosofi när det gäller kläder i fotosammanhang är oftast att ”Less is more”.

När jag fotograferar barn så är det ju den naturliga nyfikenheten och glädjen jag vill fånga. Glittret i ögonen, den busiga minen. Tröjor med tryck, mönster eller ränder tar mest bort fokus från barnet.

Liknande tankar har jag har är vad gäller miljön och bakgrunden när jag fotograferar. Att min målsättning alltid är att ta bort sånt från miljön som tar bort fokus från barnet.

Samma tips ger författaren och duktiga barnfotografen Eva Sjöberg i en intervju med rullavagn.nu:

”Det är vanligt att vi har en massa saker och sladdar framme som stör i bakgrunden. Plocka bort och skapa en ren bakgrund eller lyft fram detaljer som är intressanta”
Källa: Rullvagn.nu | Länk

2. Du fotograferar barn som är hungriga och trötta

Jag behöver inte gå längre än till mig själv för att veta när jag mår som bäst. Skulle jag vilja bli fotograferad en fredagseftermiddag hungrig och trött? Nä, då skulle jag hellre välja en lördag. Efter lunchen då jag är både utvilad och mätt.

Samma resonemang gäller barnfotografering.

Välj att fotografera den tid på dygnet då ditt barn mår som bäst. Då alla behov är stillade och barnet känns nyfiket och tillfreds.

3. Du försöker tvinga fram leenden

Barn känner instinktivt av när du vill ha något från dem. Och ofta vill de tvärtom. Bara för att.

Säger du att det är viktigt att sitta still så får barnet konstigt nog myror i brallorna och benen börjar skutta av sig själva. Eller hur?

Min erfarenhet är att det enklaste sättet att ta härliga bilder på barn, det är att leka fram skratt och leenden. Att starta en lek, ställa frågor eller be barnet utföra en rolig uppgift.

Och i den stunden då barnet är inne i leken eller någon tanke – eller när du ser att barnet har nära till skratt – ja då gäller det att vara beredd med kameran.

En annan beprövad teknik bland barnfotografer är att överraska. Du får vara hur barnslig som helst. Så gjorde jag när jag tog den här bilden. Resultatet blev ett förvånat barn. Och ett i mitt tycke väldigt gulligt foto.

Mer relaterat innehåll: