Det började med att min dotter önskade sig en mantel. Pysseltokig som jag är, så gick jag lös fullständigt och sydde en mantel värdig en prinsessa.

Vi har turen att bo väldigt nära Skansen Kronan. En vacker historisk fästning som kan få vem som helst att förflytta sig tillbaka i tiden.

200 trappsteg kan bli ett äventyr

Min dotter älskar Skansen Kronan och sin nya mantel. Så det är inte svårt att övertyga henne om att ge sig dit för att ta lite bilder.

Ska man fota en femåring, så kan man inte bara be henne posera och se avslappnad ut.

Nej, när det gäller att fotografera barn, så ligger hemligheten i att liksom steg för steg leka fram resultatet.

Så vi låter i fantasin den långa trappan upp till Skansen Kronan förvandlas till istrappan i Frost – filmen (…och ja, min dotter är galen i Disneys Frost). Och där någonstans börjar vårt äventyr.

bild på barn med mantel

barn med röd mantel, skog bakom

Nästan för verkligt

Min dotter springer runt lite och vi leker och pratar, och jag fotograferar henne under tiden. När jag berättar att prinsessan Elsa bor i fästningen, så blir det nästan för mycket för henne. Hon blir både glad och lite rädd. Men efter en stund så vågar hon knacka på den stora porten.

knackar på porten till Skansen Kronan

Ibland behövs det inte mer. Jag fick kameran full med bilder. Och min dotter var med om ett äventyr (trots att klockan var långt över läggdags.)

Så gjorde jag

Jag valde att fotografera henne på kvällen, när ljuset är som mjukast. Jag använde min Canon EOS Mark 5 III. Efterbehandlingen gjordes i Photoshop.

En rolig sak med att redigera den här typen av bilder är att man kan gå loss lite mer i redigeringen. Framförallt eftersom temat är äventyr och magi. Då känns det helt rätt att leka med filter och färger.

Se även: