1. Entrén

Ingången till Trädgårdsföreningen

Huvudingången till Trädgårdsföreningen har faktiskt två skyltar. Den ena är en elektrisk, neonblå. Förvisso fyller den sitt syfte, att synas. Men jag kan tycka att det är lite synd. Det sitter ju en helt fantastisk gjutjärnsskylt över grindarna in, som är som ett konstverk i sig. Varför valde man att göra så tro?

2. Våren

Snillrika planteringar och ett och annat konstverk går att finna här. Direkt när man kommer in i parken så möts jag av denna vackra kvinna. Statyn ”Våren” av Gunnar Nilsson, som fick sin plats år 1950.

statyn Våren Trädgårdsföreningen Göteborg

4 och 5. Palmhuset

Palmhuset. En vacker glasbyggnad från 1978 mitt i Göteborg. När jag stått ute en kall höstdag och knuffat gunga, så är det otroligt mysigt att smita in i Palmhuset och värma sig. Det är lite eftersatt kan jag tycka. Det finns en enorm potential i de gamla väggarna av glas och gjutjärn. Men vi får vara glada att det överhuvudtaget står öppet för allmänheten. Just den här dagen hade jag molnen på min sida.

Palmhuset Trädgårdsföreningen Gbg

Palmhuset ett från sidan, Trädgårdsföreningen Gbg

6. Dammen

Inne i Palmhuset är det djungelklimat. Kanske lite glest mellan växterna här och var. Längst in till höger ligger rummet med dammen. Här simmar små fiskar och på ytan kan du beskåda de mytomspunna jättenäckrosorna. De blommar inte så ofta. Men bladen är imponerande och lär vara så stabila att de kan bära ett litet barn. Som bevis finns en kornig sepia bild från 1800 – talet på väggen här. Fotot föreställer en liten flicka som flyter runt mitt i dammen på ett näckrosblad.